sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Viikko 5 - Toimintaperiaatteiden arviointia

Loppukurssin suunnittelua

15.2. suunnittelimme viimeisen parin viikon ryhmäkertoja, arviointia sekä loppupaneelia. Aloitimme patsasleikillä, jossa jokainen otti oman paikkansa ryhmäpatsaasta, joka kuvasi ilmiötä. Se tuntui keventävän ilmapiiria ja luovan keskittymistä toisiimme. Pidimme fiiliskierroksen, jossa jokainen kertoi neljä sanaa, jotka kuvasivat omia tunnelmia menneiden perjantain, lauantain ja sunnuntain sekä sen hetkisen maanantain osalta. Keskustelu sujui todella hyvin koko tunnin ajan. Keskustelimme hyvin monista kurssiin liittyvistä asioista ja monista asioista pääsimme yksimielisyyteen ilman minkäänlaisia äänestyksiä vain argumentoimalla ja peukuttamalla niitä argumentteja, jotka olivat erityisen hyviä. Monesta asiasta tuntui löytyvän yhteinen konsensus hyvin helposti. Saimme luotua aikatauluja kurssin viimeisille viikoille.

Arviointiperusteiden esittäminen

16.2. meillä oli vieraana ohjaajamme Ulla-Maija. Kerroimme hänelle, missä tällä hetkellä olemme ilmiön kanssa menossa sekä miten ja miksi tutkimuskysymyksemme on tarkentunut. Tuotiin ilmi, että eilisellä kerralla olimme saaneet 15 päätöstä aikaiseksi, mikä on huomattavaa edistystä kurssin alkuun, jolloin yhdenkin päätöksen lukkoon lyöminen oli haastavaa. Keskustelu sujui jälleen hyvin ja oli rakentavaa. Kuten yleensäkin, tietyt henkilöt olivat äänessä muita enemmän ja siihen olisi voinut kiinnittää huomiota, että kun jollakin, joka ei yleensä sano kovin paljoa, on asiaa, olisi puheenvuoron ensin voinut antaa sellaiselle kuin sellaiselle, jolla on sanottavaa kaikesta.

Tällä tunnilla arviointityöryhmä esitteli arviointiperusteet Ulla-Maijalle. Tämä äänitettiin ja äänite lähetettiin muillekin ohjaajille kuunneltavaksi sähköpostitse. Arviointiperusteiden tekeminen ja itse arviointiperusteet saivat kehuja niin ryhmän jäseniltä kuin Ulla-Maijalta. Koko kerran tunnelmasta jäi kuva, että ilmiön yhteinen linja alkaa olla melko hyvin hahmottunut ja ryhmän vuorovaikutus on kehittynyt valtavasti. Tunnilla oli rauhallista eikä ollut kiireen tuntua. Aiempaa enemmän oli kannustavia ja toisia kehuvia puheenvuoroja. Loppua kohden kuitenkin tuli väärinkäsityksiä joihinkin päätöksiin liittyen, mikä aiheutti hieman väittelyä ja loi kiirettä juuri viimeisille minuuteille. Nämäkin asiat saimme kuitenkin puhumalla selvitettyä juuri ajoissa. Keskustelun ja tunteiden reflektoinnille ei kuitenkaan jäänyt aikaa, mikä olisi varmasti auttanut mahdollisten negatiivisten tunteiden säätelyyn.

Toimintaperiaatteiden arvioiminen ja kehittäminen

18.2. OTR-kerta alkoi fiiliskierroksella, jossa jokainen kuvasi omaa fiilistään jollain värillä. Kaikkien värit olivat hyvin vaihtelevia. Tämän jälkeen meillä oli alkuleikki ihminen vai kivihiili, joka aiheutti paljon naurua ja toi meidät lähelle toisiamme ainakin fyysisesti, mutta mahdollisesti myös henkisesti samalle tasolle. Ennen varsinaisen toiminnan aloittamista saimme kuulla, että eräs jäsenemme on päättänyt lähteä ryhmästämme ainakin toistaiseksi. Toivotimme hänelle kaikkea hyvää. Hän jäi kuitenkin vielä tunnille mukaan, joten jäähyväiset jäivät tunnin loppuun.

Kerran tarkoituksena oli arvioida ja kehittää ryhmämme toimintaperiaatteita. Mustikat olivat tehneet kyselyn, johon virtauslaiset olivat käyneet vastaamassa ennen tätä kertaa. Vastauksista oli kerätty yhteenvetoa, joka käytiin yhteisesti läpi. Tämän jälkeen käytiin pienissä ryhmissä keskustelua toimintaperiaatteista ja sitten siirryttiin yhteiseen keskusteluun siitä, mitä toimintaperiaatteita tulisi muokata ja miten. Tunnin aikana emme ehtineet käydä kaikkia toimintaperiaatteita läpi, mutta tärkeämmältä ryhmän mielestä tuntui käydä kunnolla läpi ne, jotka ehdimme. Joitakin periaatteita saimmekin paranneltua ja keskustelu sekä päätöksenteko sujuivat hyvässä hengessä. Loppujen toimintaperiaatteiden läpikäyminen päätettiin jättää seuraavan pääainekurssimme alkuun.

- pöytäkirjojen pohjalta koonnut: Nuppu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti