sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Maker-kulttuurin kritiikkiä: Tasa-arvo?

Tarkastellessamme maker-kulttuuria ja sen arvoja kiinnitimme huomiota siihen ketkä nähdään maker-kulttuurin harrastajina. Maker-kulttuuria tutkineet ovat tehneet ainakin Yhdysvalloissa huomion, että kulttuurin kohteena ovat vaaleaihoiset, ylempää keskiluokkaa olevat miehet (Pullo 2015, 20). Haastattelemamme Tampereen yliopiston opettaja Miia Collanus näkee maker-kulttuurin maskuliinisena vastineena tutkimalleen DIY-käsityöliikkeelle, jonka pääasiallisia edustajia ovat valkoihoiset, hyvin koulutetut naiset. Tämä herättää kysymyksen siitä, että miten jotkin maker-kulttuurin arvot ja toiminta käytännössä kohtaavat todellisuudessa.

Leah Buechley (2016) on tutkinut amerikkalaisen MAKE-magazinen uutisointia ja toteaa videolla joka on tallennettu luennolta Eyeo 2014 festivaaleilta, että lehden sisällöstä on iso osa elektroniikkaa koskevia artikkeleita ja kansikuvissa olevat henkilöt ovat pääsääntöisesti miehiä. Myöskin suurimman osan artikkeleista oli kirjoittaneet miehet. Lehden verkkosivuilla mainostetaan
 omaa Robots kits-osiota jossa on tuotteita lapsille. Buechley nostaa kuitenkin esille tuotteiden hinnan, joka karsii selvästi käyttäjäkuntaa. Buechley haluaakin herätellä miettimään "Who are the makers?".

Pullo mainitsee gradussaan myös Carstensenin, joka on tutkinut FabLab-yhteisöjen sukupuolijakautuneisuutta joka on myös miesvaltaista. Carstensenin on Pullon mukaan myös tehnyt havainnon, että koulutus ja varallisuus ovat FabLab-yhteisöissä epätasa-arvoa aiheuttavia tekijöitä, vaikkakin Carstensenin mukaan FabLab-yhteisöillä on potentiaalia tasa-arvoisuuden tiloiksi (Pullo2015,21).

Maker-kulttuuria Suomessa on tutkittu hyvin vähän ja kritiikki koskien tasa-arvoa sukupuolen ja varallisuuden näkökulmista on vaikea löytää. Kulttuuri on sitä miksi se luodaan, voidaanko Suomessa tulevaisuudessa luoda "kunnollista" tasa-arvoista Maker-kulttuuria?


-Hilppa-



Lähteet:

Buechley, L. 2015. Thinking About Making. videotaltiointi luennosta Eyeo 2014 festivaaleilla. https://vimeo.com/110616469 (katsottu 11.4.2015)
Bransford

Pullo Heikki (2015) Tekemisen meininki: Suomalainen maker-kulttuuri Pro gradu-tutkielma Käsityökasvatus Turun yliopisto Opettajankoulutuslaitos Rauman yksikkö Toukokuu 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti